Ako zlý je cukor?
Aj keď cukor uspokojí chuť na sladké, môže mať negatívny vplyv na zdravie vášho mozgu, pleti, čriev alebo srdca.
Aj keď má výraznú chuť , ktorá uspokojí vaše zmysli, tak v nadbytočnom množstve môže výrazne telu uškodiť. Čím viac cukru príjmete, tým vyššie je riziko cukrovky, vysokého krvného tlaku alebo choroba srdca. Pritom hlavné nebezpečenstvo číha najmä v cukre ktorý sa pridáva do technologicky spracovaných potravín a nápojov, ako prídavné sladidlo.
Prírodné cukry v ovocí a mliečnych výrobkoch, zďaleka tak nebezpečné nie sú. Na prirodzene sa vyskytujúce cukry v ovocí alebo mliečnych výrobkoch sú naviazané vitamíny a minerály.
Vplyv cukru na naše orgány
Mozog
Cukor má v mozgu schopnosť vytvárať umelý pocit hladu, teda pocit že musíte niečo zjesť aj keď ste nasýtený. Štúdia na myšiach ktoré konzumovali vysoké množstvo cukru ukázala, že začali trpieť poruchami pamäti a strácali poznávacie schopnosti v porovnaní s myšami ktoré jedli stravu s nižším obsahom cukru. Ďalšia štúdia ukázala, že myši ktoré konzumovali stravu s nadbytkom fruktózy mali porušenú priestorovú pamäť.
Srdce
Vysoká konzumácia cukru, ovplyvňuje efektivitu srdca ako čerpadla, čo zvyšuje riziko srdcového kolapsu. Príliš veľa cukru môže taktiež zvyšovať hladinu krvných triglyceridov , čo sú tuky v krvnom obehu spájané vždy s vyšším rizikom ochorenia srdca. Do potravín pravidelne pridávané cukry, ako vysokofruktózový kukuričný sirup, môžu spôsobiť náhly nárast krvného tlaku, čo znamená zvýšenie rizika infarktu, mŕtvice, zlyhanie ľadvín a vzniku demencie.
Ústna dutina
Nie len od zubárov ale už od malička vieme, že nadmerná konzumácia sladkostí spôsobuje vznik zubného kazu. Vysoká hladina cukru totižto spôsobuje vznik baktérií žijúcich v ústach. Cukor uľahčuje ich rozmnožovanie čo má za následok vznik zubného kazu.

Črevá
Strava s vysokým obsahom sacharidov v kombinácií s tukmi, má negatívny vplyv na zdravie črevnej mikroflóry. To obmedzuje schopnosť mikroflóry prispievať k lepšiemu tráveniu.
Pleť
Nadmerné sladenie môže spôsobiť predčasné starnutie pokožky. Molekuly cukru sa naviažu na proteíny v koži a to ohrozuje zdravie pokožky.