máj 23, 2019

Cukor a jeho vplyv na naše telo

Ako zlý je cukor?

Aj keď cukor uspokojí chuť na sladké, môže mať negatívny vplyv na zdravie vášho mozgu, pleti, čriev alebo srdca.

Aj keď má výraznú chuť , ktorá uspokojí vaše zmysli, tak v nadbytočnom množstve môže výrazne telu uškodiť. Čím viac cukru príjmete, tým vyššie je riziko cukrovky, vysokého krvného tlaku alebo choroba srdca. Pritom hlavné nebezpečenstvo číha najmä v cukre ktorý sa pridáva do technologicky spracovaných potravín a nápojov, ako prídavné sladidlo.

Prírodné cukry  v ovocí a mliečnych výrobkoch, zďaleka tak nebezpečné nie sú. Na prirodzene sa vyskytujúce cukry v ovocí alebo mliečnych výrobkoch sú naviazané vitamíny a minerály.

Vplyv cukru na naše orgány

Mozog

Cukor má v mozgu schopnosť vytvárať umelý pocit hladu, teda pocit že musíte niečo zjesť aj keď ste nasýtený. Štúdia na myšiach ktoré konzumovali vysoké množstvo cukru ukázala, že začali trpieť poruchami pamäti a strácali poznávacie schopnosti v porovnaní s myšami ktoré jedli stravu s nižším obsahom cukru. Ďalšia štúdia ukázala, že myši ktoré konzumovali stravu s nadbytkom fruktózy mali porušenú priestorovú pamäť.

Srdce

Vysoká konzumácia cukru, ovplyvňuje efektivitu srdca ako čerpadla, čo zvyšuje riziko srdcového kolapsu. Príliš veľa cukru môže taktiež zvyšovať hladinu krvných triglyceridov , čo sú tuky v krvnom obehu spájané vždy s vyšším rizikom ochorenia srdca. Do potravín pravidelne pridávané cukry, ako vysokofruktózový kukuričný sirup, môžu spôsobiť náhly nárast krvného tlaku, čo znamená zvýšenie rizika infarktu, mŕtvice, zlyhanie ľadvín a vzniku demencie.

Ústna dutina

Nie len od zubárov ale už od malička vieme, že nadmerná konzumácia sladkostí spôsobuje vznik zubného kazu. Vysoká hladina cukru totižto spôsobuje vznik baktérií žijúcich v ústach. Cukor uľahčuje ich rozmnožovanie čo má za následok vznik zubného kazu.

Cukor napomáha rozmnožovasniu baktérií v ústnej dutine a hrozí tak vznik zubného kazu
Cukor spôsobuje vznik zubného kazu

Črevá

Strava s vysokým obsahom sacharidov v kombinácií s tukmi, má negatívny vplyv na zdravie črevnej mikroflóry. To obmedzuje schopnosť mikroflóry prispievať k lepšiemu tráveniu.

Pleť

Nadmerné sladenie môže spôsobiť predčasné starnutie pokožky. Molekuly cukru sa naviažu na proteíny v koži a to ohrozuje zdravie pokožky.

 

Komentáre

Komentárov

Obchod so športovými potrebami, módnym športovým oblečením a doplnkami výživy.